089/30.92.10   |   gcterkommen@hoeselt.be   
 
   
 
         
 
De rug, van kwaal tot erger
Dinsdag 12 september 2017 - 14:00 - DC OCMW
De oorsprong van onze wervelkolom en haar klachten.
Rugpijn is een van de meest voorkomende klachten. Dit komt doordat we veel zitten, maar ook omdat we op twee voeten lopen. Hoe is onze rug geëvolueerd doorheen de tijd? Verandert de bouw van onze rug van geboorte tot latere leeftijd? Welke ziekten en afwijkingen bestaan er?
Gratis deelname
Meer info
Blindegeleidehonden
Maandag 25 september 2017 - 19:00 - Bibliotheek
Heb je altijd willen weten hoe een pup een geleidehond kan worden? Een gebruiker met zijn geleidehond brengt je praktisch in zijn leefwereld. Hij vertelt hoe zijn mobiliteit in onze ‘ziende’ maatschappij is veranderd.
Na de lezing is er tijd om vragen te stellen. Geïnteresseerden krijgen ook meer informatie over de verwachtingen voor kandidaat-pleeggezinnen.
3 euro
Meer info
Is er nog hoop voor Syrië?
Maandag 9 oktober 2017 - 19:00 - Bibliotheek (tenzij +50 deelnemers: GCTK)
Tijdens deze avond willen we een duidelijk overzicht geven over het ontstaan van het conflict in Syrië. Welke partijen zijn betrokken bij de oorlog? Waarom lijkt het ‘alsof’ de internationale gemeenschap zo weinig doet? En is er nog hoop voor Syrië, een land dat nog niet eens zo lang geleden bekroond werd voor zijn gastvrije mensen en zijn prachtige archeologische sites.
5 euro
Meer info
Basiscursus Kindergrime
Dinsdagen 10, 17 en 24 oktober 2017 - 19:30 - vergaderlokaal 1 GC Ter Kommen
Wil je het grimeren echt in de vingers krijgen, dan is deze basiscursus een unieke kans. Je krijgt uitleg over de materialen en het correcte gebruik ervan i.v.m. hygiëne. Je oefent de basistechnieken zoals basis laag, kleurgebruik, lijnen en krullen en past dit toe in verschillende ontwerpen (bv. vlinder, tijger, prinses,…). Ook jouw eigen creatieve design mag zeker niet ontbreken. Tussendoor krijg je tips over het omgaan met kinderen tijdens het grimeren.
27 euro (min. tarief 15 euro)
Meer info
Kennismaking met smartphones
Woensdagen 11 en 18 oktober 2017 - 19:30 - vergaderlokaal 1 GC Ter Kommen
Er bestaan heel wat verschillende smartphones. In deze vorming tonen we de meest gebruikte types en vergelijken we ze met elkaar. Je ontdekt dat er veel meer verschillen zijn dan enkel het merk en de grootte. Verder bekijken we de mogelijkheden van een smartphone.
24 euro (min. tarief 10 euro)
Meer info
Maak zelf je natuurlijke verzorgingsproducten
Donderdag 26 oktober 2017 - 19:30 - vergaderlokaal 1 GC Ter Kommen
Ook jouw huid verdient de beste verzorging, het liefst met natuurlijke ingrediënten. Bovendien hoef je helemaal geen dure producten te kopen, maar kun je ze makkelijk zelf maken. In deze workshop gaan we samen aan de slag met rietsuiker, olijfolie, baksoda … Je keert naar huis terug met zelfgemaakte tandpasta, deodorant en lichaamsscrub.
21 euro
Meer info
Het land van Loon
Maandag 30 oktober 2017 - 19:00 - Bibliotheek
Deze avond vertelt Jan Vaes de politiek, sociaaleconomische, religieuze en culturele ontwikkelingen van het Limburgse verleden tot 1795. Een verleden dat zich niet in de Nederlanden afspeelde, maar in het Duitse Rijk. Anders, verrassend en intrigerend. Ook het prinsbisdom Luik krijgt ruime aandacht.
5 euro
Meer info
Massageworkshop
Dinsdagen 7, 14 en 21 november 2017 - 19:00 - vergaderlokaal 1 GC Ter Kommen
In 3 sessies leer je een ontspannende massage geven van handen, voeten, schouders en hoofd. Er is geen voorkennis vereist. Je bent welkom per twee of alleen. Na deze workshop kan je het geleerde gebruiken om familie of vrienden te verwennen.
18 euro
Meer info
Veilig kopen en betalen via internet
Maandagen 20 en 27 november 2017 - 19:30 - Bibliotheek
Via internet kan je heel wat koopjes doen. Rechtstreeks bij de leverancier, groepsaankopen, internetshops, veilingen, tweedehandssites,… Ontdek de leukste sites, die je leven makkelijker maken en vaak goedkoper zijn. Maar naast voordelen zijn er ook wel wat risico’s aan verbonden. Daarom bekijken we de meest gebruikte betalingsmethodes en krijg je heel wat tips waarmee je veel problemen vermijdt.
10 euro
Meer info
Muziek en de hersenen
Woensdag 22 november 2017 - 19:30 - vergaderlokaal 1 GC Ter Kommen
Hoe komt het dat we van een melodie van Mozart, Bach of Phil Collins kunnen genieten? Of van het gezang van een vogel? Hoe komt het dat sommige melodieën ons rust geven en andere juist niet? Hoe weten we of een bepaalde melodie muziek is en het geluid van de sirene van de politiewagen niet? Deze vorming belicht de invloed van muziek op onze hersenen en emoties. Hoe gaan onze hersenen ermee om?
5 euro
Meer info
Werken aan verjonging
Donderdag 30 november 2017 - 19:30 - vergaderlokaal 1 GC Ter Kommen
Door de vergrijzing van bestuursploegen is er een nood aan verjonging. Bart Vanduffel (procesbegeleider Jong & Van Zin) bekijkt met de deelnemers wat voor jouw vereniging de ideale situatie is. Je denkt na over verjongen qua leeftijd, visie of naar activiteiten.
Gratis deelname
Meer info
Guatemala
Maandag 11 december 2017 - 19:00 - Bibliotheek
In het voorjaar trokken Mariloe en haar zus Chris door Guatemala en legden ongelooflijke beelden vast. Lief en leed, schoonheid en verval gaan hand in hand in Guatemala. Door het onderwijsproject van het vrijwilligerswerk De kleine Maya was de betrokkenheid erg groot en de ontvangst van de locals onvergetelijk.
3 euro
Meer info
Iedereen slaapt... en iedereen droomt...
Woensdag 17 januari 2018 - 19:30 - vergaderlokaal 1 GC Ter Kommen
Wat is een droom en wat is het nut ervan? Wat gebeurt er in je hersenen terwijl je droomt? Hoe komt het dat je dromen zo 'van de hak op de tak' springen en je soms overdreven emoties ervaart terwijl je droomt. Je krijgt antwoorden die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast ga je op een luchtige manier met de beeldspraak in je dromen aan de slag en krijg je zo meer inzicht in jezelf.
14 euro (min. tarief 7 euro)
Meer info
Maak je tablet kindvriendelijk
Dinsdag 23 januari 2018 - 19:30 - vergaderlokaal 1 GC Ter Kommen
Er bestaan zoveel mogelijkheden via internet dat je onmogelijk alle gevaren kunt afschermen voor je kind. Door hen actief te begeleiden, kan je heel wat problemen vermijden. Maar naast de nodige opvolging kan je er ook voor zorgen dat je tablet of smartphone gedeeltelijk wordt afgeschermd van je kind. Ontdek hoe je het toestel omvormt tot een veilige speel- en leeromgeving.
5 euro
Meer info
Upcycling
Maandag 29 januari 2018 - 19:00 - Bibliotheek
Hou je ervan om oude dingen nieuw leven in te blazen? Vind jij ook voldoening in het redden van iets wat normaalgezien in de vuilbak beland? Kom bij vrienden en familie verrassend en origineel uit de hoek met jouw unieke kunstwerken. Hoe? Dat leer je tijdens deze workshop!
10 euro
Meer info
Sociale fotoreportages maken
Woensdagen 31 januari en 7 februari 2018 - 19:30 - vergaderlokaal 1 GC Ter Kommen
Een sociale reportage is een beeldverhaal waarbij je met een korte serie foto’s de sfeer van een gebeurtenis of evenement weergeeft. In deze workshop leer je hoe je een reportage kan maken van je reis, een gebeurtenis of evenement.
28 euro (min. tarief 14 euro)
Meer info
Het verhaal van cholesterol
Maandag 26 februari 2018 - 19:30 - Bibliotheek
De meeste verhalen over cholesterol klinken negatief. Cholesterol wordt aan overgewicht en aan hart- en vaatziekten gerelateerd. Maar ons lichaam heeft cholesterol ook nodig.
Wat kan je eten en wat niet? Naast een stukje wetenschappelijk onderbouwde theorie krijg je vooral concreet bruikbare tips. Deze lezing geeft een opheldering over de goede en minder goede kanten van cholesterol.
5 euro
Meer info
Koken met moestuingroenten
Woensdagen 14, 21 en 28 maart 2018 - 19:30 - Keuken GC Ter Kommen
Koken met seizoensgroenten is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe maak je pastinaak of snijbiet lekker klaar? Kan je ook iets anders dan soep koken van die bergen courgettes of pompoenen? Er wordt met moestuingroenten aan de slag gegaan en er worden eenvoudige, lekkere en duurzame gerechten op tafel getoverd.
45 euro (min. tarief 33 euro)
Meer info
Tattoo's
Maandag 26 maart 2018 - 19:00 - Bibliotheek
Het kan een echt kunstwerk zijn, maar één dat je wel je hele leven lang zal meedragen, dus je kan maar beter een weloverwogen beslissing nemen wat betreft het laten plaatsen van een tatoeage. We nemen een kijkje in het verhaal achter de tattoo en wat er allemaal bij komt kijken.
5 euro
Meer info
Lactosevrij koken
Woensdag 11 april 2018 - 19:30 - Keuken GC Ter Kommen
Een verhelderende workshop waarin je informatie opdoet én kookt. Je vragen over lactose-intolerantie krijgen antwoord. Samen bereid je lekkernijen die lactosevrij zijn. Ontdek nieuwe mogelijkheden in de keuken!
22 euro (min. tarief 15 euro)
Meer info
De -ismes in de kunst
Donderdag 19 april 2018 - 19:30 - vergaderlokaal 1 GC Ter Kommen
Over impressionnisme, kubisme, expressionisme, dadaïsme, modernisme, ...

We volgen een stilistische lijn doorheen bijna twee eeuwen kunstgeschiedenis, van neoclassicisme tot postmodernisme.
5 euro
Meer info
VR-bril
Maandag 30 april 2018 - 19:00 - Bibliotheek
Een ritje in een rollercoaster maken, een personage zijn in een horrorspel of een parachutesprong doen uit een vliegtuig. Het kan allemaal met de VR-bril. Niets is te gek! Tijdens deze infosessie krijg je de kans om verschillende demo’s te proberen. Een unieke kans om niet te missen!
5 euro
Meer info
Klassiekers in de muziek
Maandag 28 mei 2018 - 19:00 - Bibliotheek
We sluiten het vormingsjaar in de bibliotheek af met een boeiende lezing over een muzikaal thema. Hou zeker de facebookpagina van Bibliotheek Hoeselt in het oog voor meer informatie!
5 euro
Meer info